Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ЕКСА АД получи специална награда в Национален конкурс „Сграда на годината“ 2014 за обект „Средновековен манастирски комплекс на „Св. Анастасия“

Манастирският комплекс на остров „Св.Анастасия“ се намира в югоизточната част на Бургаския залив, на около 6 км. от гр.Бургас.

История: С декларирането в Д.В. бр. 39 през 1973. манастирския комплекс „Света Анастасия” получава статут на художествен паметник на културата от национално значение. През ноември 2013, Община Бургас завършва реставрация и консервация на историческите и културни ценности на острова по проект, финансиран по ОПРР. Имащ драматична древна история, о. Св. Анастасия днес е по-важен от всякога. Тук се намира единственият островен манастир в България, носещ същото име - „Св. Анастасия”. Манастирски комплекс от епохата на Втората българска държава, разположен върху остров и съхранен и до днес е рядко явление не само у нас.

За обекта: Градоустройствената композиция носи основните черти на затворен средновековен дворен ансамбъл. Манастирският комплекс заема площ от приблизително 1650м2. В централното пространство на манастира са съхранени: храм с няколко строителни периода, манастирски метох на две нива-днес превърнат в музей, сграда на две нива-северно от църквата-реставрирана като „къща за гости“, днешният едноетажен ресторант – реставриран от руините на манастирската „магерница“, която е била на две нива. На територията на острова са ситуирани и няколко обсужващи сгради.
Обекта е изключително предизвикателен и уникален, освен със своята безспорна значимост и местоположение, но и по своя обхват. Освен извършените мероприятия за КРР и социализация на манастирския комплекс, е направено благоустрояване и озеленяване,обособени са изгледни площадки,осигурена е достъпна среда за хора с увреждания, направена е цялостна рехабилитация на пристана, която включва укрепване на конструкцията му посредством изливни пилоти в стоманени тръби, изградена е локална пречиствателна станция за отпадни води, и е подменен подводния кабел, който захранва острова с електричество. При разработването на този проект е възприет иновативен подход, при който самобитността и високата културно-историческа ценност на Св. Анастасия е интерпретирана в контекста на модерната и динамична градска среда.

  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa