Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

С реплика „вадят” над земята късно античната гробница на ул.” Московска” - вестник „Строител”, 9.11.2018

Уникалната стенописна украса с раннохристиянски фрески ще бъде копирана върху свод със стъклен похлупак

Идеите за експонирането на находката, както и това какво са разкрили археолози и реставратори бях представени в Музея на историята на София от арх. Пеев – Главен проектант на проекта за консервация, реставрация и социализация на гробницата, Юниан Мешеков – ръководител на археологическото проучване, доц. д-р Тодор Чобанов – Зам. кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости.   Реплика ще показва на столичани и гостите на София късно античната гробница /V-VI/ на ул.„Московска”. След финала на археологическото проучване по препоръка на Министерство на културата от екипа на ЕКСА АД с ръководител арх. Константин Пеев бе изготвен  идеен проект за консервация, реставрация и социализация на гробницата. В музея на историята на София, арх. Пеев презентира идейния проект за експонирането на гробното съоръжение.

Проектантският екип предлага на мястото над оригинала да се направи копие. Това е изпитан похват при експонирането на старинни останки. Такова копие има на Казанлъшката гробница, която е паметник от световно значение. В идейиния проект е заложен стъклен прозорец от към църквата „Света София”, през който може да се види оригиналната фасада на находката от към входа, затворен с два камъка, но не и стенописи. Затова те по сходна технология от миналото ще бъдат пренесени и отвън върху арка, която ще се изгради над гробницата. На пролет се очаква да започне експонирането и консервацията.Стойността на дейностите ще е между  30 000.00 и 50 000.00 лв. в зависимост от избраните материали и тип реализация. 
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa