Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

С реплика „вадят” над земята късно античната гробница на ул.” Московска” - вестник „Строител”, 9.11.2018

Уникалната стенописна украса с раннохристиянски фрески ще бъде копирана върху свод със стъклен похлупак

Идеите за експонирането на находката, както и това какво са разкрили археолози и реставратори бях представени в Музея на историята на София от арх. Пеев – Главен проектант на проекта за консервация, реставрация и социализация на гробницата, Юниан Мешеков – ръководител на археологическото проучване, доц. д-р Тодор Чобанов – Зам. кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости.   Реплика ще показва на столичани и гостите на София късно античната гробница /V-VI/ на ул.„Московска”. След финала на археологическото проучване по препоръка на Министерство на културата от екипа на ЕКСА АД с ръководител арх. Константин Пеев бе изготвен  идеен проект за консервация, реставрация и социализация на гробницата. В музея на историята на София, арх. Пеев презентира идейния проект за експонирането на гробното съоръжение.

Проектантският екип предлага на мястото над оригинала да се направи копие. Това е изпитан похват при експонирането на старинни останки. Такова копие има на Казанлъшката гробница, която е паметник от световно значение. В идейиния проект е заложен стъклен прозорец от към църквата „Света София”, през който може да се види оригиналната фасада на находката от към входа, затворен с два камъка, но не и стенописи. Затова те по сходна технология от миналото ще бъдат пренесени и отвън върху арка, която ще се изгради над гробницата. На пролет се очаква да започне експонирането и консервацията.Стойността на дейностите ще е между  30 000.00 и 50 000.00 лв. в зависимост от избраните материали и тип реализация. 
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa