Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

„Нов живот за миналото” е проект без аналог!.2012

nizoral

nizoral esasolutions.sk

diamox

diamox

abortion clinics roseville ca

abortion clinics roseville ca

how to buy naltrexone

buy naltrexone no prescription havelockflyingclub.com

naltrexone hydrochloride

naltrexone hcl msahin.net

mixing melatonin and weed

mixing xanax and weed link

mixing ibuprofen and weed

mixing ibuprofen and weed mha.dk

otc asthma inhaler cvs

over the counter asthma inhalers reviews blog.keylink.rs

sertraline side effects alcohol

sertraline and alcohol reddit

Арх. Константин Пеев, изп. директор на ЕКСА АД:

„Нов живот за миналото” е проект без аналог!

„Епика” е обединение на фирмите ЕКСА АД и „Плиска Консултинг” ООД с цел съвместно участие в открита процедура на Община Раднево за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на строително- монтажни работи по проект „Нов живот за миналото”.

Водещ партньор и представляващ Обединението е ЕКСА АД. Фирмата има богат опит в областта на проектирането и изпълнението на реставрация, консервация и експониране на архитектурни и археологически обекти паметници на културата от категория „национално значение”. Разговаряме с Изпълнителния директор на дружеството арх. Константин Пеев за изпълнението на проекта.

Арх. Пеев, какви обекти е завършило обединение „Епика” и в кои градове?

-По-значими обекти от подобен характер „Никополис ад Нестум”, община Гърмен с възстановяване на автентични зидове от античния град, Светилище „Татул” в община Момчилград, където е изграден античния храм, в който се предполага, че е гробът на Орфей, Акрополът „Пауталия”, Римските терми, Пирговата кула и архитектурния комплекс „Св. Георги”. В Кюстендил сме работили по крепостта в местността „Хисарлъка, както и по частична реставрация, консервация и експониране на археологическия комплекс „Перперикон”, на два подобекта, както следва: базиликата „Клисе Башъ” и „Акропола”. Имаме проект и изпълнение на консервационно-реставрационни работи на археологически останки и стенописи, одобрени за съхранение след археологическо проучване на обект Метростанция „Сердика 2”, втори метродиаметър на метрото, църквата „Св. София” и експониране на археологическите останки на римски форум в обема на едноименния хотел „Арена ди Сердика” отново в столицата.

Различава ли се радневският проект (археологическият парк) „Нов живот за миналото” от останалите обекти, по които е работило обединението?

- Като цяло радневският проект няма аналог в страната. Защото досега ние сме работили за възстановяването на оригинални артефакти, което се прави по проекти, съобразени със съществуващите на място обекти от миналото. Край Раднево се изграждат сгради (те не са паметници на културата), които вече са в музеите или не са запазени и на мястото на самото строителството не са открити археологически структури. В известен смисъл подобно нещо се е правило у нас само в Киноцентъра. Тук са включени копия на шест подобекта, както следва: „Ранно-християнска базилика”, „Стражева кула и стопанска сграда”; „Ранно-византийска порта”; „Защитно покритие” – 2 бр. „Ранно византийска крепост” „Амфитеатър”. До кота 2.70 се строи с масивни материали, нагоре изграждането е имитативно. Реализацията на подобен уникален проект дава повече свобода да бъде реализиран завършен обект, съвпадащ с хипотетичните научни планове на такива исторически постройки. Но кулите, базиликата и т.н. обекти ще могат да бъдат видени в напълно възстановен „автентичен” вид.

Кои съвременни материали се използват за имитационното строителство, техните технически характеристики?

- Това са силиконови материали и стъклопласти и други подобни, които са много здрави и гарантират качеството и устойчивостта на строителството. Те са форматирани, като повърхност и цвят, напълно отговарящ на оригиналните артефакти, такива, каквито са ги проучили археолозите.

 Кои ще са първите „възкресени старини”, които ще бъдат завършени в парка?

- Първата от тях – кулата със склад, намираща се непосредствено до бензиностанцията, е почти завършена, остават само да се довършат детайлите по декорацията. Ранновизантийската базилика също е в много напреднал етап.

Кои от тях са най-трудни като техническо изпълнение?

- Технологията на строителството е една и съща, но най-много време ще бъде необходимо за двете кули, между които ще бъде и входа на парка. Не че има някаква допълнителна сложност, а затова, че техният обем е най-голям.

Как върви графикът за строителството, ще бъдат ли спазени предвидените срокове по ЛОТ-а?

- Строителството върви по предварителен график и няма причина да не бъде завършен в срок. Смятам, че и климатичните условия, които ни попречиха при старта, няма да повлияят на работата ни. Работим изключително ефикасно и партньорски с Община Раднево и това ми дава увереност, че ще завършим качествено и в срок реализацията на ЛОТ-а.




назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa