Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ОТКРИХА РЕСТАВРИРАНИЯ ГРАД ДО ПЕРПЕРИКОН, в-к Атака, 29.11.2009

pillola cialis cosa serve

tadalafil generico mylan adventureswithtravisandpresley.com

naltrexone reviews for opiate addiction

naltrexone reviews for opiate addiction link

depression

antidepressants

в-к Атака, 29.11.2009, стр.24

Реставрираният археологически комплекс Ахридос, намиращ се на 2 км от Перперикон, вчера бе представен официално от археолога Николай Овчаров и архитект Константин Пеев. Комплексът представлява областен център, в който се е помещавала администрацията, управлявала Източните Родопи в периода 9-12-и век.
Работата по обекта е започнала през 2001 г., след като теренът е бил подложен на жестоки иманярски нашествия. Сред уникалните находки са над 100 оловни печата от Средновековието, между които десет на високопоставени чиновници и четири - на епископи.
Според археолога Овчаров между областния център и Перперикон е имало връзка, като в този период Перперикон е представлявал просто бойна крепост, а в Ахридос се е помещавала управата на района. Сред реставрираните обекти е уникална християнска трикорабна базилика, която някога е била богато украсена с мрамор. Имало е и два параклиса - един на север, а друг на юг, като в единия от параклисите е намерена гробница, в която са погребвани свещеници. Открит е и акропол, където са били погребвани знатни граждани - за това говорят намерените там накити и монети.
По думите на Николай Овчаров това е първият подобен център, откриван в пределите на Византийската империя. Той е съществувал до 12-и век, след което е изоставен. При разкопките на центъра са намерени уникален сребърен ключ от съкровищницата на областния център и бронзов кръст - реликварий, който се пази в църквата "Св. Богородица" в Кърджали. В реставрацията на обекта са вложени 250 000 лв., осигурени по програма ФАР.
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa