Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ВЪЗСТАНОВИХА ЕПИСКОПСКИ ЦЕНТЪР КРАЙ ПЕРПЕРИКОН, в-к Нов живот, 29.11.2009

amlodipin actavis

amlodipin link

domperidone arrow

domperidone notice click

pill abortion

buy abortion pill

 

Археологът Николай Овчаров и архитект Константин Пеев представиха вчера реставриран средновековен областен административен център. Той се датира от ІХ – ХІІ век и е разположен в местността Клисе Башъ край кърджалийското село Чифлик. Според археолози в комплекса се е помещавала администрацията, управлявала Източните Родопи в периода от ІХ до ХІІ век. Проучването започнало през 2001 г. когато тук е имало само една нива със следи от иманярска дейност.
Реставрацията и консервацията са продължили четири месеца. Вложени са около 300 хил. лв. които са част от отпуснатите 2,5 млн. лв. по програмата ФАР за реставрация и консервация на средновековния град Перперикон. Възстановени са основите и част от зида на средновековната църква с два параклиса към нея, както и още няколко помещения, между които и съкровищницата на епископията, каза Николай Овчаров. Най-интересно е помещението, където е бил архивът на областния център. Че това е архив свидетелстват намерените над сто оловни печата – своеобразна визитна картичка пред Средновековието, даваща данни за притежателите им.
При проучването са открити сребърен ключ от съкровищницата на областния център и бронзов кръст – реликварий, в който археолозите предполагат, че се намират частици от Христовия кръст, съхранявани днес в манастирския комплекс „Успение Богородично” в кърджалийския квартал „Гледка”.
Според проучванията в периода ІХ – ХІІ век Перперикон е бил бойна крепост, а в административния център на Източните Родопи – Ахридос, кипял живот. Този център имал връзка с манастирския комплекс „Свети Йоан Продром” в Кърджали и с Перперикон. По намерените печати може да се съди, че тук е имало четирима епископи. Около църквата са открити и гробове, вероятно на знатни хора. По думите на Николай Овчаров това е първият подобен център, откриван в пределите на Византийската империя. Съществувал е до ХІІ век, след това постепенно е бил изоставен.

автор: Валя Асенова

 
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa