Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

СЕНЗАЦИОННИ НАХОДКИ НА ИМПЕРАТОРСКИ ПЕЧАТИ, в-к Монитор, 29.11.2009

diclofenac

diclofenac

prevacid

prevacid meganvaughan.co.uk

abortion pill cost va

abortion pill cost va

where can i get an abortion pill online

where can i get an abortion pill from

pregnancy test calculator

pregnancy calculator

ventolin side effects

ventolin dosage

ventolin dosage

ventolin over the counter usa

kefloridina suspension

kefloridina forte 500 mg

naltrexone therapy

naltrexone alcoholism medication

Административният областен център на Перперикон вече е напълно реставриран, съобщи вчера археологът Николай Овчаров.
Той се намира в местността клисе баши, на около 2 километра от скалния град на траките, и е датиран от 9-12 век. Проучванията са стартирали преди 2 години, а екипът на археолога Николай Овчаров се натъкнал на изненадващи находки. Според него областният център на Перперикон разкрива най-добрата византийска архитектура от разцвета на Византийската империя.
„Тогава самият Перперикон е бил само военна крепост, докато административните функции са били изнесени именно във вече реставрирания областен център. Това е продължавало до края на 12-и в., когато крепостта отново възвръща функциите си на главен център от античността”, посочи Овчаров. В рамките на онези 200 – 250 г. това място е било най-важното не само в Източно родопската област, но и в Тракия въобще, подчерта той.
Край крепостта Перперикон са се развивали цели имения, които са били свързани с неговото функциониране през различните периоди, разказва археологът. Историците, археолозите и реставраторите, ангажирани с проучванията на района около Перперикон, са си поставили целта да бъде възстановен целият блясък на скалния град на траките както от античността, така и от Средновековието. Сред уникалните находки по време на разкопките на областния център са сребърен ключ и кръст реликварий с частици от Божия кръст. Ключето е под витрина в музея, а кръстът реликварий – в манастирския комплекс „Успение Богородично” в Кърджали.
От историческа гледна точка обаче безспорно най-важна е колекцията от оловните печати, подчерта Овчаров. Преди старта на проучванията иманярите отново са били първи и са изнесли стотичи печати. Все пак археолозите останали около 120 такива печата, които са свидетелства за чиновници от Константинопол, за пазачите на императорската съкровищница, както и десетки печати с имената на епископи. Сред последните най-ценни са на епископите на Ахридос – епископия, която само допреди 20 г. не е била известна на науката. Тази епископия е функционирала в Източните Родопи, центърът й е бил в манастира „Св. Йоан Продром” в квартал Веселчане в Кърджали, обясни още Овчаров. Областната администрация е била между този манастир и Перперикон.
Според археолога общинарите в Кърджали трябва да положат усилия паметниците от грамадния комплекс Перперикон да се превърнат в обекти на културно-историческия туризъм.
Липсата на енергийни източници и вода, както и затрудненият достъп до вече реставрирания областен център обаче може да блокират наплива на туристите.

автор: Вилдан Байрямова




назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa