Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ОФИСИ НА 12 ВЕКА ПОСРЕЩАТ ТУРИСТИ, в-к Стандарт, 29.11.2009

spironolacton dosering

spironolacton pms spironolacton dosierung spironolacton dosierung

Офисите на Перперикон отварят врати за туристи. Вече е приключила реставрацията на административния областен център в местността Клисе башъ, който е в непосредствена близост до скалната крепост. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров. Проучванията на уникалния архитектурен комплекс от IX-XII век са продължили повече от 8 години.
"Когато започнахме, не предполагахме, че планината може да ни разкрие най-добрата архитектура от разцвета на Византийската империя", разказа Овчаров.
Едва по-късно учените разбрали, че по това време самият Перперикон е бил само военна крепост, докато административните функции са били изнесени в този център.
В края на XII век крепостта отново възвърнала функциите си на главен център от античността. В началото археолозите открили базилика с автентичен мраморен олтар и част от помещение, където се е  съхранявала цялостната документация и печатите на областния управител на Ахридос.
Около църквата имало некропол с гробове на висши сановници. Сред находките са сребърно ключе от съкровищницата и две катинарчета, имащи само един аналог, съхраняван в Лувъра. Открит е и бронзов кръст - реликварий, в който по мнението на учените са се пазели частици от Христовия кръст.
След реставрацията обектът вече е подходящ за посетители, има оформени пътеки, предстои да бъде направено и ефектно художествено осветление, както и паркинг.

автор: Ирина Ангелова
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa