Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ГОТОВ Е ПРОЕКТЪТ ЗА КОНКАТЕДРАЛЕН ХРАМ СВЕТИ ЙОСИФ В СТОЛИЦАТА, в-к Строителство Градът, бр. 20, 05.2002

how to buy naltrexone

buy generic naltrexone online truonggiang.net naltrexone buy online canada

lamisil

lamisil

imodium

imodium

buy naltrexone no prescription

naltrexone buy zevendevelopment.com

prescription drugs discount cards

cialis coupons printable read

amlodipin sandoz

amlodipin krka blogs1.welch.jhmi.edu

paroxetine mylan

paroxetine effet 1world2go.com

benadryl pregnancy

benadryl and pregnancy

bentelan per sinusite

bentelan

over the counter asthma inhalers cvs

over the counter asthma inhalers

Папа Йоан Павел Втори ще освети строежа при посещението си в София

По време на посещението си в София папа Йоан Павел Втори ще освети и благослови строежа на нов католически храм. Общинският експертен съвет по устройство на територията одобри наскоро идейния проект, изготвен от арх. Константин Пеев и арх. Руси Рашков от фима “ЕКСА” ООД. Консултант е арх. Г. Гужгулов. Колективът е навлязъл в работна фаза. Техническият проект ще бъде одобрен преди идването на главата на римокатолическата църква в България...

При изготвянето на идейния проект архитектите от “ЕКСА” са се съобразили с основните изисквания на НИПК, най-важно от които е било археологията да е свободна от основното застрояване. Предизвикателство за проектантите, известни с немалък опит в областта на реставрацията и реконструкцията на паметници на културата и храмовата архитектура, е бил стремежът за синтез на елементи от различни стилове: флорентински ренесанс, готика, “модерн”. Това е естетически похват, характеризиращ постмодерната архитектура, обясни арх. К. Пеев - управител на фирма “ЕКСА” и ръководител на проектантския колектив. В своята биография той може да се похвали с проекти като консервационно-реставрационни работи на Източната порта на средновековната крепост “Сердика – Средец”; консервация и експониране на черквата “Свети Спас” и античните останки в обема на Булбанк, църквата “Света София”, Софийската синагога; частична консервация и реставрация на Националната художествена галерия, т. е. Царския дворец; реконструкция и реставрация на Министерство на земеделието; на паметници на културата, като сградата на “ПАРИБА” и на къщата-музей “Иван Вазов”, проект за православен църковен храм “Св. Богородица” в Малашевци.

“Нашият колектив премина през 50 варианта, за да достигне до решението за комплекс от три тела. Храмът трябваше да се намира на мястото на разрушената църква в северозападната част на имота, а малкото площадче – пиацета, да отваря кръстовището на бул. “Т. Александров” и “Княз Борис Първи”. Специализираният общински съвет предпочете да го завърти. Интересно е, че с елементи от Италианския ренесанс се опитваме да вкараме духа на италианската църковна традиция в България. Свещениците и епархийският съвет го приеха с ентусиазъм. Избрахме подобен похват заради почти пълната липса на традиции в строителството на католически храмове. Съвременното звучене е в унисон с експлозивното застрояване на западното направление на София”, каза арх. Пеев. Задържително по проект се разчита на качествени естествени материали и на съвременни строителни технологии. Предстои изработването на проекти за интериора, художественото осветление, акустиката и озеленяването.

Автор: Наталия Семкова




назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa