Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ГОТОВ Е ПРОЕКТЪТ ЗА КОНКАТЕДРАЛЕН ХРАМ СВЕТИ ЙОСИФ В СТОЛИЦАТА, в-к Строителство Градът, бр. 20, 05.2002

over the counter asthma inhalers cvs

over the counter asthma inhalers

Папа Йоан Павел Втори ще освети строежа при посещението си в София

По време на посещението си в София папа Йоан Павел Втори ще освети и благослови строежа на нов католически храм. Общинският експертен съвет по устройство на територията одобри наскоро идейния проект, изготвен от арх. Константин Пеев и арх. Руси Рашков от фима “ЕКСА” ООД. Консултант е арх. Г. Гужгулов. Колективът е навлязъл в работна фаза. Техническият проект ще бъде одобрен преди идването на главата на римокатолическата църква в България...

При изготвянето на идейния проект архитектите от “ЕКСА” са се съобразили с основните изисквания на НИПК, най-важно от които е било археологията да е свободна от основното застрояване. Предизвикателство за проектантите, известни с немалък опит в областта на реставрацията и реконструкцията на паметници на културата и храмовата архитектура, е бил стремежът за синтез на елементи от различни стилове: флорентински ренесанс, готика, “модерн”. Това е естетически похват, характеризиращ постмодерната архитектура, обясни арх. К. Пеев - управител на фирма “ЕКСА” и ръководител на проектантския колектив. В своята биография той може да се похвали с проекти като консервационно-реставрационни работи на Източната порта на средновековната крепост “Сердика – Средец”; консервация и експониране на черквата “Свети Спас” и античните останки в обема на Булбанк, църквата “Света София”, Софийската синагога; частична консервация и реставрация на Националната художествена галерия, т. е. Царския дворец; реконструкция и реставрация на Министерство на земеделието; на паметници на културата, като сградата на “ПАРИБА” и на къщата-музей “Иван Вазов”, проект за православен църковен храм “Св. Богородица” в Малашевци.

“Нашият колектив премина през 50 варианта, за да достигне до решението за комплекс от три тела. Храмът трябваше да се намира на мястото на разрушената църква в северозападната част на имота, а малкото площадче – пиацета, да отваря кръстовището на бул. “Т. Александров” и “Княз Борис Първи”. Специализираният общински съвет предпочете да го завърти. Интересно е, че с елементи от Италианския ренесанс се опитваме да вкараме духа на италианската църковна традиция в България. Свещениците и епархийският съвет го приеха с ентусиазъм. Избрахме подобен похват заради почти пълната липса на традиции в строителството на католически храмове. Съвременното звучене е в унисон с експлозивното застрояване на западното направление на София”, каза арх. Пеев. Задържително по проект се разчита на качествени естествени материали и на съвременни строителни технологии. Предстои изработването на проекти за интериора, художественото осветление, акустиката и озеленяването.

Автор: Наталия Семкова
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa