Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ПРЕРАЖДАНЕ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР. сп. Наш дом, 03.2007

Публиката в музикалния театър “Стефан Македонски” до неотдавна трябваше в името на изкуството да се абстрахира от неугледната обстановка вътре. През новия сезон 2006-2007 София вече има подходящ за статута си музикален театър , който през есента ще отбележи 60-годишен юбилей. Със съдействието на министъра на културата Стефан Данаилов бяха отпуснати 2.8мил.лв. за генерален ремонт. Фирма ЕКСА (същата, която ремонтира Народния театър “Иван Вазов” и Театър 199) пое този ангажимент.
“Много щадяхме сградата, която е наистина забележителна. Строена е специално за музикален театър по проект на арх. Георги Овчаров”, споделя арх. Константин Пеев. Той е главен проектант на фирмата и над проекта е работил съвместно със своите колеги арх. Илон Щиплева, арх. Михаил Витанов и арх. Лиляна Тонева. Крайният резултат вече е налице. Още щом направи първите крачки, посетителят “със спомени” бързо ще установи и приликите, и разликите. Фоайето е с изцяло променен облик. Елиптичната форма на билетната каса кореспондира с козирката отвън, която съдържа елиптичен елемент. Облицовката на касата е гранитогрес, в съчетание с минерална мазилка със слюдест ефект, цветът е праскова.
Ново дизайнерско решение са колоните във вътрешните фоайета, подчертани така, че да изпъкнат. Сребристи и златисти орнаменти дискретно се разиграват навсякъде. Цялата сграда е застлана със син негорим мокет. Аплиците по стените са нови, но подражават стилово на полилеите. Нови са и огледалата – не с тежки рамки, а семпли, с изчистени линии. Преобразен е и гардеробния сектор- плотът имитира мрамор, закачалките са нови, а също и номерата (както и тези на столовете в залата, така, че да не се налага да пресмяташ кое е твоето място).
Театърът вече разполага и със съвременен сутерен с представителна офис част, добре оформени коридори, складови помещения, 41 гримьорни.
Обхождайки театъра, посетителят приближава до кулминацията – генерално ремонтираната зала за зрители. Архитектите оценяват като свой успех цветовото и решение, което се изнася и в другите части на театъра. Гамата е класическата комбинация от синьо, червено и бледокремаво, в което са обработени стените и таваните. В салона има 783 места, включително за инвалиди – със специална рампа.. Столовете са шведски тип, тапицирани в червено кадифе. Старият функционален модел на креслата е запазен, но дизайнът е подобрен. Новите са по-меки и удобни, с по-високи облегалки. Те осигуряват на публиката пълен комфорт, щом тежката плюшена завеса с цвят на старо злато се вдигне.
Самата зала е много по-достъпна за посетители. Подовете плавно се скосяват, вече са оформени четири пътеки между редовете и пред кулоарите. В резултат на това цялото пространство става по-лесно за овладяване. Междинните пътеки, например позволяват част от сценичното действие да се изнесе сред публиката.
От съществено значение е преустройството на тавана в залата. Преди ремонта той представляваше купол, а сега е затворен с платна BARISOL. Специални акустични плоскости, поръчани от Франция, има по стените. Ефектът – невероятно подобрена акустика в театъра. По таваните са монтирани нови осветителни тела, а пищните полилеи във фоайетата са възстановени. Всички елементи от стария интериор на сградата , които са били в добро състояние, са запазени. Например, големите врати от качествена дървесина, както и старата ламперия само са реставрирани. Радикални са промените при санитарните помещения. От предишната една тоалетна са обособени две нови. Има и специални тоалетни за инвалиди, разположени непосредствено до входа към залата. Това, което остава скрито за погледа на посетителя, са ремонтираните помещения за оркестъра и хоровата зала. До края на март се предвижда да бъде готова и частта на артистите.
автор: Сабина Василева




назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa