Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР СЕ ПРЕМЕНИ, в-к Арх и Арт, 11.01.2007

effects of alcohol and antidepressants

effects of antidepressants and alcohol link

serevent diskus 50 mcg

serevent

mildin 10 mg

mildin uden recept go

Храмът на Мелопомена е ремонтиран по проект на архитектите от фирма  “ЕКСА  арт”

Все повече театри в София могат да се похвалят с обновени фасади и модерни интериори. През последните две години бяха реконструирани Националния театър “Иван Вазов”, Младежкия театър, Театър 199. Тези дни отваря врати поредния обновен храм  на Мелопомена – Националния музикален театър “Стефан Македонски”, чийто ремонт продължи половин година . За него Министерството на културата отпусна близо 3 милиона лева. Проектът е дело на архитектите от фирма  “ЕКСА арт” – Константин Пеев, Илон Щиплиева и Лили Тонева.

 

Още с приближаването си към сградата почитателите на оперетата ще се изненадат от модерния вид на фасадата й. Тя е облицована с гранитогрес и фуга между отделните редове от еталбонд, а входа е с алуминиева дограма. Запазена е носещата конструкция на съществуващата козирка, която в долната си част е с обшивка от еталбонда с лазер е образуван светещия надпис “Музикален театър”. Настилката на тротоара пред входа на храма на Мелопомена  е подменена с нова, като е изградена и рампа за инвалиди .

Изненадите продължават и при влизането в самата сграда. Архитектите са изготвили цялостно цветно решение на интериора – във фоайетата, кулоарите и залата на театъра . Изцяло обновени са подовите настилки, стените, таваните и обзавеждането. Това се вижда още в приемното фоайе, където главен композиционен елемент е ефектно решената каса. Тя е разположена централно в пространството, изградена е от остъклена метална конструкция и е допълнително осветена. Стените на фоайето са изпълнени в розовозлатист цвят  и завършват със фриз в цвят на месинг. Мозаечната настилка е подменена с гранитогрес в розовосив тон, който хармонира със сивата облицовка на фасадата на входа, на колоните и пиластрите във фоайето.

Уютната обстановка преминава в кулоарите, на път за театралната зала. Тук стените са боядисани в светъл цвят, а редиците колони са оцветени в тосканско червено. Множество нови огледала посрещат посетителите при входните врати на залата.

В нея е намален броят на местата за сядане на 783 и е подобрен достъпът до тях., като е осигурено пространство и за зрители инвалиди. Столовете са тапицирани в топъл червен цвят и наподобяват дизайна на тези от времето на създаването на Музикалния театър. Багрите са същите, както и в кулоарите-съчетанието на червени и светли тонове създава специфична театрална атмосфера.

Тържествено настроение носи и цветът на златист месинг, в който са оцветени портала на сцената, фриза на балкона и барелефите в горната част на стените.

Проектантите са се погрижили за подобряването на акустиката и осветлението на салона. По надлъжната ос на тавана двустранно са направени луни, които са вградени в растителни орнаменти. Същите осветителни тела са монтирани и под ложите, за да осветяват допълнително залата на ниво партер.Съгласно акустичния проект е изпълнено затваряне на централния купол, което ще подобрява акустиката на залата.

Не са забравени и помещенията за артистите, които също са ремонтирани и модерно обзаведени. В гримьорните са поставени огледала, подвижни столове и мивки с нова фаянсова облицовка според съвременните изисквания.

 

Радостина  ПОПОВА
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa