Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
ЕКСА АД получи награда „Сграда на годината“ 2016
прочети повече
Военноморският клуб грейна с нова визия
Военноморският клуб грейна с нова визия
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Медиите за ЕКСА

ЧИСТИ ОБЕМИ ВЪРХУ ЗЕЛЕНА МОРАВА, сп. Хубавите къщи, бр. 3.2001

acquistare cialis con paypal

cialis generico

Проект: Арх. К.Пеев, Изпълнение на строителството: ЕКСА ООД

Жилищната сграда е проектирана върху незастроен терен с основна ориентация югоизток-юг. Парцелът е от порядъка на пет декара, с голям наклон и е представлявал непривлекателен стръмен склон. Голямото му преимущество, че не граничи с други постройки, е използвано по най-добрия начин. Извършени са значително количество земнонасипни работи и в горната си част е залесен с десетки разнообразни видове дървета и храсти, а по-голямата част е терасирана на три големи тераси и само затревена. Залесяването в горната част, заедно с другата граничеща дървесна растителност, огражда тревната площ в красива горска рамка.

Сградата е поставена странично с чудесен изглед към обширната морава и значително големият обем, отлично решен за конкретното място, е ограничен и стилен като природна даденост.

Къщата е масивна, монолитна, със стоманобетонна безгредова носеща конструкция и тухлени стени. Дограмата е двукатна и нестандартна в цвят електрик.

Изграждането на стената е чрез чисти геометрични обеми – две призми и цилиндър. Долният, даващ визуалната опора на цялата постройка, съдържа гравно басейна и гаража. Другият – с всички жилищни помещения, лежи на по-високо ниво леко под ъгъл спрямо първия. В точката на пресичане се появява ставата-цилиндър със стълбищната клетка, богато остъклена, пронизваща двата обема по вертикала. Тези три елемента са умело намерени като плът и отвори. Облицовката от врачански варовик е съвсем логична при тази денивелация. Избраното формообразуване е силно подкрепено от решението на покрива, който е плосък на долния елемент и цилиндъра и различен двускатен на най-високия обем. Скатовете се превръщат в три успоредни линии, които завършват ефирно, но категорично композицията.

Цялата къща е талантливо изградена в чистата и пестелива естетика на източен йероглиф, изписан върху зеления лист на моравата.

Автор: арх. Анета Трифонова
назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa