Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Годишна награда на Съюза на архитектите в България – АРХИТЕКТОН 2020
Годишна награда на Съюза на архитектите в България – АРХИТЕКТОН 2020
прочети повече
Премиера на пиесата „Актрисата“ в Народния театър „Иван Вазов“
Премиера на пиесата „Актрисата“ в Народния театър „Иван Вазов“
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ОБЩИНА БУРГАС

Туристически комплекс „Акве Калиде

ЕКСА АД успешно завърши комплексен проект за инвестиционна инициатива за обект „Късноантична и средновековна крепост „Акве калиде" - Термополис при Бургаските минерални бани, кв. Ветрен.

Проектът бе извършен на няколко етапа като последователно бе реализирано:

- цялостно устройствено решение на комплекса "Акве Калиде" като парково археологическа структура;

-  реставриране и социализиране на средновековна баня „Сюлейман Кануни капладжа” и експониране на археологически структури от периода на Античността;

- благоустрояване на паркова зона и изграждане на туристически център.


Богатата на ресурси територия и стремежът за развитие на Община Бургас предполага увеличаване на туристическия поток в района. За подобряване на условията и цялостно завършване на визията за археологически комплекс на територията е разработена Зоната за обществено обслужване, разположена в южната част на УПИ, прилежаща към  главния път за кв. Банево. Целта на разработката е чрез дискретна намеса в средата, да се експонират и социализират запазените археологически структури на „Акве Калиде – Термополис", средновековната баня „Сюлейман Кануни каплъджа" , адаптирана за Музей на водата ,  възвърнатата на оригиналното й място по данни от архивна фотодокументация  Чешма за обществено ползване и създаване на съвременна среда за развитието на  туристическите дейности по социализацията на старините.  Комплексът се развива на три условни нива:

-       Съвременно (входно) ниво, което е сегашното ниво на Приемния площад и парковата зона, западно от банята „Сюлейман Кануни каплъджа”;

-       Средновековно ниво, което е на кота –1,80м спрямо входното и е нивото на Средновековната баня „Сюлейман Кануни каплъджа" ;

-       Антично ниво, което е на кота -3,60м спрямо входното и е нивото на археологическите структури на комплекса „Акве Калиде – Термополис".

Главният подход към комплекса е обособен от южната страна на имота, от Входна зона, в близост до чешмата за обществено ползване, където посетителите се озовават непосредствено срещу сградата на банята и разкритата археология от Античността, които са и основен композиционен елемент. Предвидени са информационни табели разказващи за основните културно-исторически ценности разкрити към момента.  Зоната е решена като разпределително пространство за потока от посетители и е разделена от ниска ажурна метална ограда на публична зона (предвидена за строителство на следващ етап, заедно със сградата на археологически музей и археологическа база с лапидариум) - уширена част от тротоара , където посетителите се ориентират и през вход с контролиран достъп попадат на територията на туристическия комплекс, на Приемния площад.

Изготвения на преден етап РУП, решава комплекса като парково археологическа структура, с експониране на археологическите разкрития, средновековната баня и предвидени три нови сгради - Археологически музей и реплика на римска баня, Археологическа база, Магазин и кафетерия и два обекта – Нимфеум и Лапидариум, всичките свободно „плаващи” в богато озеленена и благоустроена паркова среда. Идейните проекти за тях са изцяло съобразени с вече приетия РУП- ПЗ за отредената територия.

Банята „Сюлейман Кануни Капладжа” е разположена в границите на късноантичната крепост „Акве Калиде – Термополис”, намираща се на територията на кв. Ветрен, на 15км северозападно от централната част на гр. Бургас.  Датирана е  от XVIIв. и е единственият запазен архитектурен паметник, представител на ранно - османската архитектура на територията на България. В сградата ясно се чете влиянието на римските и византийските традиции. По данни от исторически източници става ясно, че банята е била опожарявана два пъти, в края на XVIII в. и началото на XIX в.  В началото на XXв. сградата е възстановена в част от оригиналния си обем и архитектурен план. Тя е ремонтирана и е превърната в обществена къпалня.

От извършеното археологическо и архитектурно проучване е установено, че има две зали с басейни, кръгъл и правоъгълен, с междинни коридори и малки обслужващи помещения към тях. През годините те са преустроени съответно в женска и мъжка баня.

Правени са преустройства и ремонти, които са довели до смяна на функцията на банята от хамам в обществена къпалня. Тези намеси,  както и липсата на основни ремонти са причина за амортизираното й състояние към 2012 година. От тогава ЕКСА АД е ангажирана да реставрира банята „Сюлейман Кануни капладжа” според приета концепция за комплекса от община Бургас.

Концепцията има за цел минималната намеса в средата, подчертаване на архитектурният образ и съвместяване нова функция на „Музей на водата” в сградата. Смяната на функцията има за цел да приспособи банята към съвременната социокултурна действителност и да възстанови използваемостта на сградата. Оригиналните функции на сградата остават четими, както в интериора, така и в екстериора. Мероприятията по реставрацията и укрепването на сградата са извършвени по доказани данни, а степента на съвременна намеса е ясно сигнирана и е съобразена с важността на сградата. За тази цел са премахнати вулгаризиращите прибавки към сградата, а новите елементи подчертават характера на обемите и пространствата.


 
Отзиви
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa