Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ОБЩИНА БУРГАС

Туристически комплекс „Акве Калиде

ЕКСА АД успешно завърши комплексен проект за инвестиционна инициатива за обект „Късноантична и средновековна крепост „Акве калиде" - Термополис при Бургаските минерални бани, кв. Ветрен.

Проектът бе извършен на няколко етапа като последователно бе реализирано:

- цялостно устройствено решение на комплекса "Акве Калиде" като парково археологическа структура;

-  реставриране и социализиране на средновековна баня „Сюлейман Кануни капладжа” и експониране на археологически структури от периода на Античността;

- благоустрояване на паркова зона и изграждане на туристически център.


Богатата на ресурси територия и стремежът за развитие на Община Бургас предполага увеличаване на туристическия поток в района. За подобряване на условията и цялостно завършване на визията за археологически комплекс на територията е разработена Зоната за обществено обслужване, разположена в южната част на УПИ, прилежаща към  главния път за кв. Банево. Целта на разработката е чрез дискретна намеса в средата, да се експонират и социализират запазените археологически структури на „Акве Калиде – Термополис", средновековната баня „Сюлейман Кануни каплъджа" , адаптирана за Музей на водата ,  възвърнатата на оригиналното й място по данни от архивна фотодокументация  Чешма за обществено ползване и създаване на съвременна среда за развитието на  туристическите дейности по социализацията на старините.  Комплексът се развива на три условни нива:

-       Съвременно (входно) ниво, което е сегашното ниво на Приемния площад и парковата зона, западно от банята „Сюлейман Кануни каплъджа”;

-       Средновековно ниво, което е на кота –1,80м спрямо входното и е нивото на Средновековната баня „Сюлейман Кануни каплъджа" ;

-       Антично ниво, което е на кота -3,60м спрямо входното и е нивото на археологическите структури на комплекса „Акве Калиде – Термополис".

Главният подход към комплекса е обособен от южната страна на имота, от Входна зона, в близост до чешмата за обществено ползване, където посетителите се озовават непосредствено срещу сградата на банята и разкритата археология от Античността, които са и основен композиционен елемент. Предвидени са информационни табели разказващи за основните културно-исторически ценности разкрити към момента.  Зоната е решена като разпределително пространство за потока от посетители и е разделена от ниска ажурна метална ограда на публична зона (предвидена за строителство на следващ етап, заедно със сградата на археологически музей и археологическа база с лапидариум) - уширена част от тротоара , където посетителите се ориентират и през вход с контролиран достъп попадат на територията на туристическия комплекс, на Приемния площад.

Изготвения на преден етап РУП, решава комплекса като парково археологическа структура, с експониране на археологическите разкрития, средновековната баня и предвидени три нови сгради - Археологически музей и реплика на римска баня, Археологическа база, Магазин и кафетерия и два обекта – Нимфеум и Лапидариум, всичките свободно „плаващи” в богато озеленена и благоустроена паркова среда. Идейните проекти за тях са изцяло съобразени с вече приетия РУП- ПЗ за отредената територия.

Банята „Сюлейман Кануни Капладжа” е разположена в границите на късноантичната крепост „Акве Калиде – Термополис”, намираща се на територията на кв. Ветрен, на 15км северозападно от централната част на гр. Бургас.  Датирана е  от XVIIв. и е единственият запазен архитектурен паметник, представител на ранно - османската архитектура на територията на България. В сградата ясно се чете влиянието на римските и византийските традиции. По данни от исторически източници става ясно, че банята е била опожарявана два пъти, в края на XVIII в. и началото на XIX в.  В началото на XXв. сградата е възстановена в част от оригиналния си обем и архитектурен план. Тя е ремонтирана и е превърната в обществена къпалня.

От извършеното археологическо и архитектурно проучване е установено, че има две зали с басейни, кръгъл и правоъгълен, с междинни коридори и малки обслужващи помещения към тях. През годините те са преустроени съответно в женска и мъжка баня.

Правени са преустройства и ремонти, които са довели до смяна на функцията на банята от хамам в обществена къпалня. Тези намеси,  както и липсата на основни ремонти са причина за амортизираното й състояние към 2012 година. От тогава ЕКСА АД е ангажирана да реставрира банята „Сюлейман Кануни капладжа” според приета концепция за комплекса от община Бургас.

Концепцията има за цел минималната намеса в средата, подчертаване на архитектурният образ и съвместяване нова функция на „Музей на водата” в сградата. Смяната на функцията има за цел да приспособи банята към съвременната социокултурна действителност и да възстанови използваемостта на сградата. Оригиналните функции на сградата остават четими, както в интериора, така и в екстериора. Мероприятията по реставрацията и укрепването на сградата са извършвени по доказани данни, а степента на съвременна намеса е ясно сигнирана и е съобразена с важността на сградата. За тази цел са премахнати вулгаризиращите прибавки към сградата, а новите елементи подчертават характера на обемите и пространствата.


 
Отзиви
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa