Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ

Национална опера и балет

•  Възложител: Министерство на културата

•  Проект и изпълнение

•  Разгъната застроена площ: 8160 кв. м.

•  Проектантски колектив: арх. Пеев, арх Рашков


Проектът е за реконструкция, адаптация и реставрация на сградата на Националната опера и балет в София с РЗП 30 000 кв.м. - в частта й за зрителна зала, оркестрина, фоайета, ВИП зали, кулоари, репетиционни, гримьорни, административни, технически, санитарни и складови помещения.


Сградата е строена от 1947г. до 1957г. по проект на арх. Лазар Парашкеванов, изготвен през 1922г. Проектът за реконструкция и адаптация, направен през 2007г. от арх. Константин Пеев с колектив, включва иновационни за България строителни технологии: Залата и кулоарите са климатизирани. Променени са наклоните на пода на залата и балконите и е увеличена ширината на междуредията с 0,20 м. Ефектът бе постигнат с използване на технология - двоен под с цел минимализиране натоварването на конзолните плочи на неправилните по форма балкони. Конструкцията е елегантна и лека, покрита е с нова акустична настилка. Новият дизайн на редовете и зрителските кресла запазва стилистиката на интериора на залата, но са съобразени с ергономичните изисквания за удобство. Осигурена е и средна пътека, отговаряща на съвременните арт тенденции -спектакълът да се пренася и в залата сред зрителите. Друго оригинално решение е свързано с повдигането на височината на първия ред на балкона и необходимостта той да се обезопаси, като се запази автентичният вид на сложния декоративен парапет. То се осъществи с интерпретиране на оригинални елементи от ръкохватките на вратите, което реши конструктивния проблем за натоварването, без да наруши автентичността на авторовия парапет. За първи път в България бе положена мобилна пружинираща настилка, тип Manero, и подово покритие за класически балет на балетна зала Drasselmeyer, немско производство, които осигуряват максимален комфорт на балетната трупа. Уникална е новата подвижна оркестрина, която представлява сложно съоръжение с автоматизирана хидравлика за издигането й на височина 2,50 м. до нивото на сцената, което увеличава сценичната площ с 200 кв.м. Това позволява провеждането на грандиозни спектакли и големи концерти в Националната опера и балет. Нови са стенните акустични покрития и част от декоративните орнаменти с ефект на позлата. Прецизно е реставрирана композицията "Небе" на проф. Дечко Узунов върху потона в зрителната зала. Строително-реставрационните работи се извършваха от сложно технологично скеле с височина 20 м. Монтираната дограма и фасадни изолации са с високи топлоизолационни качества. Решението за градското пространство пред главния вход включва ефектна настилка, осветителни тела, табели за афиши и др. В резултат емблематичната за столицата сграда на Националната опера и балет придоби блясъка, комфорта и съвременно технологично оборудване, съответстващи на водещите световни образци на подобни храмове на изкуството.


ПРЕПОРЪКА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ
Отзиви
 


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa