Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ЕФОРИЯ “ЗОГРАФ” - СОФИЯ

Манастир “Св. Георги Зограф” - Гърция
  • Възложител: Манастир “Св. Георги Зограф”

  • Проект за реконструкция на стопанска сграда в приемна за поклонници в манастир “Св. Георги Зограф” (2000 г.)

  • Местоположение: Света гора, Арсана, Гърция

  • Разгъната застроена площ: 863 м2

Възложител и инвеститор: Манастир “Св. Георги Зограф”

Времетраене на проектирането: 05.2000 г. - 07.2000 г.

ЕКСА изпълни пълно архитектурно заснемане на съществуваща стопанска сграда и разработка на пълен работен проект на база одобрен вариант по части: Архитектура, Конструкция, Електро, Отопление и вентилация, ВиК, ПОИС, ПСД.

Сградата е част от ансамбъла на Арсаната. Това е система от сгради и съоръжения – отбранителни кули, митница, параклис, работилници, складове за храни и гориво, свързани помежду си със стопански дворове и пътища. Целият комплекс на Арсаната започва своето развитие през XIII век. Едно от най-старите съоръжения тук е средновековната кула от времето на цар Иван Асен II - правоъгълна постройка с форма на издължена пирамида. Горната половина на кулата е разрушена. Пристанищната кула и сградата на митницата са реставрирани под контрола на специалисти на КеДАК и са в много добро състояние, ползват се от братята монаси.

Стопанската сграда, която е разработена в този проект, е строена вероятно през втората половина на XIX век. Подобен извод си позволяваме да направим след анализ на стиловите особености на градежа, формата на определени части от сградата и детайлите на елементи като капители, комини, огнища, парапети и др. Сградата е строена не по повод на важно историческо събитие, а по-скоро за текущи нужди при строителството на манастирските сгради и посрещането на по-голям брой хора. В сградата са нощували работници, както и поклонници, които са изчаквали кораба за Уронополис. В приземието е имало склад-магазия за различни стоки и материали, които бързо се прибират или стигат до кея.

Въпреки че сградата не блести с някаква архитектурна украса, поради ясната си логична форма и много доброто разположение, тя е изключително живописна. Като много важен елемент по панорамата на крайбрежния фронт след прецизна реставрация тази сграда ще оформи цялостно началото на пътя за манастира.
В композиционно отношение сградата представлява стегната схема от четири надлъжни и седем напречни оси, които определят и основните пространства. По вертикала сградата е на три етажа, като с най-голяма височина са двете помещения за лодки в приземието. Типовете пространства са два: затворени – стаи, трапезария, дневни, магазия, и полупокрити, отворени към морето – портик и чардаци.

Основните материали, използвани за строежа, са камък и дърво, типични за Света Гора. Леките вътрешни стени са тухлени върху дървен скелет, измазани с бяла варова мазилка. Превръзките на зидовете и дървените сглобки са характерни за XIX век. Интересен елемент от сградата е подземната каменна тоалетна в северната част по продължение на второто ниво. Интериорът е оформен изцяло със суха каменна зидария, която е много добре запазена. Таванът представлява фалшив свод от наддаващи се каменни плочи.

По сградата и в нея няма стенописи, декорации, дърворезби или други художествени елементи. Архитектурата въздейства с логиката на детайла и с простотата на материалите на фона на чакълестия морски бряг.
Предвидените намеси по сградата имат за цел да запазят основната функция, за която тя е построена - приемане и подслон за посетители на манастира. Елементите, които са нови, осигуряват единствено необходимите за съвременния бит нужди на хигиената и храненето. Взети са предвид условията за запазване на максимална автентичност.


ПРЕПОРЪКА ОТ ЕФОРИЯ “ЗОГРАФ” - СОФИЯ
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa