Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

ЕФОРИЯ “ЗОГРАФ” - СОФИЯ

Манастир “Св. Георги Зограф” - Гърция
  • Възложител: Манастир “Св. Георги Зограф”

  • Проект за реконструкция на стопанска сграда в приемна за поклонници в манастир “Св. Георги Зограф” (2000 г.)

  • Местоположение: Света гора, Арсана, Гърция

  • Разгъната застроена площ: 863 м2

Възложител и инвеститор: Манастир “Св. Георги Зограф”

Времетраене на проектирането: 05.2000 г. - 07.2000 г.

ЕКСА изпълни пълно архитектурно заснемане на съществуваща стопанска сграда и разработка на пълен работен проект на база одобрен вариант по части: Архитектура, Конструкция, Електро, Отопление и вентилация, ВиК, ПОИС, ПСД.

Сградата е част от ансамбъла на Арсаната. Това е система от сгради и съоръжения – отбранителни кули, митница, параклис, работилници, складове за храни и гориво, свързани помежду си със стопански дворове и пътища. Целият комплекс на Арсаната започва своето развитие през XIII век. Едно от най-старите съоръжения тук е средновековната кула от времето на цар Иван Асен II - правоъгълна постройка с форма на издължена пирамида. Горната половина на кулата е разрушена. Пристанищната кула и сградата на митницата са реставрирани под контрола на специалисти на КеДАК и са в много добро състояние, ползват се от братята монаси.

Стопанската сграда, която е разработена в този проект, е строена вероятно през втората половина на XIX век. Подобен извод си позволяваме да направим след анализ на стиловите особености на градежа, формата на определени части от сградата и детайлите на елементи като капители, комини, огнища, парапети и др. Сградата е строена не по повод на важно историческо събитие, а по-скоро за текущи нужди при строителството на манастирските сгради и посрещането на по-голям брой хора. В сградата са нощували работници, както и поклонници, които са изчаквали кораба за Уронополис. В приземието е имало склад-магазия за различни стоки и материали, които бързо се прибират или стигат до кея.

Въпреки че сградата не блести с някаква архитектурна украса, поради ясната си логична форма и много доброто разположение, тя е изключително живописна. Като много важен елемент по панорамата на крайбрежния фронт след прецизна реставрация тази сграда ще оформи цялостно началото на пътя за манастира.
В композиционно отношение сградата представлява стегната схема от четири надлъжни и седем напречни оси, които определят и основните пространства. По вертикала сградата е на три етажа, като с най-голяма височина са двете помещения за лодки в приземието. Типовете пространства са два: затворени – стаи, трапезария, дневни, магазия, и полупокрити, отворени към морето – портик и чардаци.

Основните материали, използвани за строежа, са камък и дърво, типични за Света Гора. Леките вътрешни стени са тухлени върху дървен скелет, измазани с бяла варова мазилка. Превръзките на зидовете и дървените сглобки са характерни за XIX век. Интересен елемент от сградата е подземната каменна тоалетна в северната част по продължение на второто ниво. Интериорът е оформен изцяло със суха каменна зидария, която е много добре запазена. Таванът представлява фалшив свод от наддаващи се каменни плочи.

По сградата и в нея няма стенописи, декорации, дърворезби или други художествени елементи. Архитектурата въздейства с логиката на детайла и с простотата на материалите на фона на чакълестия морски бряг.
Предвидените намеси по сградата имат за цел да запазят основната функция, за която тя е построена - приемане и подслон за посетители на манастира. Елементите, които са нови, осигуряват единствено необходимите за съвременния бит нужди на хигиената и храненето. Взети са предвид условията за запазване на максимална автентичност.


ПРЕПОРЪКА ОТ ЕФОРИЯ “ЗОГРАФ” - СОФИЯ
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa