Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

МЕТРОПОЛИТЕН ЕАД

Метростанция 7 - Сердика, София
  • Възложител: Метрополитен ЕАД

  • Изпълнение на представителна архитектура (2000-2002 г.)

  • Местоположение: гр. София

Инвеститор: Метрополитен ЕАД

ЕКСА изпълни представителната архитектура, включваща следните интериорни и архитектурни елементи.Подът на перона бе изпълнен от светъл и тъмен полиран гранит в антична розово-кафява гама. Чрез двата цвята на пода бе възпроизведен отпечатък на античния римски градеж, разкрит на нивото, непосредствено над перона.

В долната половина водещите надлъжни стени са от стъпаловидна двупластова каменна облицовка от естествен кафяв и бежов камък, имитиращи двупластов античен градеж от отделните периоди на Древна Сердика. На мястото, където трасето пресича крепостната стена, тези зидарии са продължени до тавана. В горната половина стените имат съвременна сребриста метална обшивка. Двата типа метали са разделени с гладки стъпаловидни ивици, където са разположени рекламни пана, фотоси на гр. София и надписите с името на станцията.

Таванът е плосък, със скосявания в двата края над ръба на перона, изпълнен от 30 cм бели ламели тип “Хънтър дъглас” и стъпаловидна вълнообразна централна част от перфорирана ламарина в зелен цвят. По оста на перона са разположени пет групи пейки от неръждаема стомана с по две декоративни осветителни тела в тях. Вестибюлите са облицовани с полиран гранит по пода, жълтеникаво-бежов мрамор по стените и плоски окачени тавани. Връзката между перона и вестибюлите е с ескалатори и стълби между тях. Осветлението е с вградени в таваните осветителни тела. На стените над ескалаторите са изпълнени две скулптурни пана на тема “Сердика”, изобразяващи римска колесница и Сердика Упия.

По проект на ЕКСА във вестибюла към хотел “Шератон” бяха изпълнени декоративен фонтан и чешма с вграден античен капител.


ПРЕПОРЪКА ОТ МЕТРОПОЛИТЕН ЕАД
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa