Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

АРБАНАСИ

Семеен хотел - Арбанаси
  • Възложител: частно лице

  • Проект (2005 г.)

  • Местоположение: с. Арбанаси, обл. Велико Търново

  • Разгъната застроена площ: 437 м2

  • Проектантски колектив: арх. К. Пеев, арх. Р. Рашков

Разработката на проекта се извърши въз основа на писмо с препоръки на Националния институт за паметници на културата и техническо задание на собственика. Предмет на проекта е двуетажна, еднофамилна жилищна сграда.

Предвид обстоятелството, че околната на парцела застройка включва сгради – паметници на културата, както и специфичните изисквания и препоръки на НИПК, сградата е решена изцяло в традиционния за с. Арбанаси дух и хармонично се вписва в стила и излъчването на архитектурния ансамбъл.

Основният автомобилен и пешеходен подход към нея е по улицата от югоизток. Оттук традиционната двукрила дървена порта извежда посетителя на най-високата точка от обширния двор, откривайки широка панорама към къщата, разположена в дъното му. Живописна пътека, настлана с каменни плочи, се спуска естествено по терена и насочва към главния й вход.

В планово отношение сградата е решена на принципа на функционално разделяне по етажи. Помещенията, свързани с дневната активност, са съсредоточени на партерно ниво. Тук са включени: входно фоайе, кухня, трапезария, дневна, стая за гости със самостоятелен санитарен възел и тоалетна за посетители. Групата помещения “нощ” е разположена на втория етаж, към който извежда открита, масивна стълба с традиционен дървен парапет от входното фоайе. Тук - около централното коридорно пространство, са разположени шест спални, всяка една с директен достъп до самостоятелна баня - тоалетна. Частичният, полувкопан сутерен е отреден за складови и техническо-обслужващи функции.

Във фасадно отношение сградата напълно следва местните строителни традиции. Високият, покрит с каменна облицовка партер контрастира с лекия, гладко измазан, бял жилищен етаж. Тесните, издължени прозоречни отвори, широките, обшити с дърво стрехи, пирамидалният четирискатен покрив и характерните коминни шапки определят специфичния стил на Арбанаси.


 
 
 


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa