Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Премиера на пиесата „Актрисата“ в Народния театър „Иван Вазов“
Премиера на пиесата „Актрисата“ в Народния театър „Иван Вазов“
прочети повече
Почетна грамота за благотворителна дейност
Почетна грамота за благотворителна дейност
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

БЪЛГЕРИЪН КЪНСТРАКШЪН ХАУС АД

Жилищна сграда - София, ул. “Оборище” 10
  • Възложител: Бългериън Кънстракшън хаус АД

  • Проект за жилищна сграда с офиси

  • Местоположение: гр. София, ул. “Оборище”№10

  • Разгъната застроена площ: 9000 м2

  • Проектантски колектив: арх. К. Пеев, арх. О. Йорданов, арх. Р. Йотов, арх. Р. Рашков

  • Проектът включва работни проекти по части: Архитектура, Вертикална планировка,

Предмет на проекта е жилищна сграда на пет етажа, терасовиден етаж и подземни гаражи, в която се интегрира съществуваща сграда на ул. “Оборище” № 10.

Съществуващата сграда датира от 1909 г. и е проектирана от арх. Фингов и арх. Лазаров. В оригиналния си вид е с два високи жилищни етажа и тавански етаж с кули в североизточния ъгъл и на южната, и на източната фасада. През 80-те години покривът е реконструиран в “мансарден”, с един етаж е надстроена кулата в североизточния ъгъл, което (по наше мнение) понижава архитектурните качества на оригиналната сграда. Тази сграда се интегрира в цялостната постройка чрез преизграждане на западната, северната и частично на източната фасада, като се запазват оригиналните височинни коти, материали, корниз и се възстановява куполът в североизточния ъгъл на сградата в първоначалния му вид. В общата структура на сградата съществуващите фасади са подчертани посредством прибрани навътре изцяло остъклени полета, които създават неутрален фон за експонирането им и осъществяват прехода към новата част. В оригиналния си вид се запазват и дворните врати до западната граница на имота.

Новопроектираната сграда съдържа два сутерена, полусутерен, пет жилищни етажа и терасовиден етаж.
Във втори сутерен е проектиран гараж за 30 автомобила, а в първи сутерен - мазета, технически помещения и гараж за 22 автомобила. Подземните гаражи са достъпни от частично покрита рампа от запад и покрита рампа от юг.
На полусутеренния етаж са разположени вход и входно фоайе за жилищната част, банков клон и SPA център. Трите входа са ориентирани към атриум с височина през четирите етажа, отворен към ул. “Оборище”, в който се експонира съществуващата източна фасада. Предвидена е рампа за инвалиди.

Жилищните етажи съдържат централно разположено просторно фоайе с асансьор с остъклена кабина и различни по брой и големина жилища според заданието на Инвеститора. Стълбището е естествено осветено странично до четвърти етаж и чрез горно осветление - в следващите етажи. С оглед запазване на оригиналните височинни коти на фасадните елементи на съществуващата сграда някои апартаменти са проектирани с увеличени височини на дневни, трапезарии и зимни градини. Разликите във височините на етажите в “старата” и “новата” зона се преодоляват с вътрешни за жилищата стълби.

Строително-конструктивната система е монолитна, скелетно безгредова (в основните нива) стоманобетонна конструкция с единични плоски покриви. Външните и междуапартаментните стени са зидария от газобетон, а разпределителните вътрешни стени - от гипсокартон.

Фасадите на съществуващата сграда се изпълняват с оригиналните детайли и материали, а в останалите части на фасадите - каменна облицовка на сух монтаж.


ПРЕПОРЪКА ОТ БЪЛГЕРИЪН КЪНСТРАКШЪН ХАУС АД
 
 


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa