Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
Откриване на нова сграда УНИТЕ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

БЪЛГЕРИЪН КЪНСТРАКШЪН ХАУС АД

Жилищна сграда - София, ул. “Оборище” 10
  • Възложител: Бългериън Кънстракшън хаус АД

  • Проект за жилищна сграда с офиси

  • Местоположение: гр. София, ул. “Оборище”№10

  • Разгъната застроена площ: 9000 м2

  • Проектантски колектив: арх. К. Пеев, арх. О. Йорданов, арх. Р. Йотов, арх. Р. Рашков

  • Проектът включва работни проекти по части: Архитектура, Вертикална планировка,

Предмет на проекта е жилищна сграда на пет етажа, терасовиден етаж и подземни гаражи, в която се интегрира съществуваща сграда на ул. “Оборище” № 10.

Съществуващата сграда датира от 1909 г. и е проектирана от арх. Фингов и арх. Лазаров. В оригиналния си вид е с два високи жилищни етажа и тавански етаж с кули в североизточния ъгъл и на южната, и на източната фасада. През 80-те години покривът е реконструиран в “мансарден”, с един етаж е надстроена кулата в североизточния ъгъл, което (по наше мнение) понижава архитектурните качества на оригиналната сграда. Тази сграда се интегрира в цялостната постройка чрез преизграждане на западната, северната и частично на източната фасада, като се запазват оригиналните височинни коти, материали, корниз и се възстановява куполът в североизточния ъгъл на сградата в първоначалния му вид. В общата структура на сградата съществуващите фасади са подчертани посредством прибрани навътре изцяло остъклени полета, които създават неутрален фон за експонирането им и осъществяват прехода към новата част. В оригиналния си вид се запазват и дворните врати до западната граница на имота.

Новопроектираната сграда съдържа два сутерена, полусутерен, пет жилищни етажа и терасовиден етаж.
Във втори сутерен е проектиран гараж за 30 автомобила, а в първи сутерен - мазета, технически помещения и гараж за 22 автомобила. Подземните гаражи са достъпни от частично покрита рампа от запад и покрита рампа от юг.
На полусутеренния етаж са разположени вход и входно фоайе за жилищната част, банков клон и SPA център. Трите входа са ориентирани към атриум с височина през четирите етажа, отворен към ул. “Оборище”, в който се експонира съществуващата източна фасада. Предвидена е рампа за инвалиди.

Жилищните етажи съдържат централно разположено просторно фоайе с асансьор с остъклена кабина и различни по брой и големина жилища според заданието на Инвеститора. Стълбището е естествено осветено странично до четвърти етаж и чрез горно осветление - в следващите етажи. С оглед запазване на оригиналните височинни коти на фасадните елементи на съществуващата сграда някои апартаменти са проектирани с увеличени височини на дневни, трапезарии и зимни градини. Разликите във височините на етажите в “старата” и “новата” зона се преодоляват с вътрешни за жилищата стълби.

Строително-конструктивната система е монолитна, скелетно безгредова (в основните нива) стоманобетонна конструкция с единични плоски покриви. Външните и междуапартаментните стени са зидария от газобетон, а разпределителните вътрешни стени - от гипсокартон.

Фасадите на съществуващата сграда се изпълняват с оригиналните детайли и материали, а в останалите части на фасадите - каменна облицовка на сух монтаж.


ПРЕПОРЪКА ОТ БЪЛГЕРИЪН КЪНСТРАКШЪН ХАУС АД
 
 


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa