Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”

Народен театър “Иван Вазов” - София
  • Възложител: Народен театър “Иван Вазов”

  • Реконструкция, реставрация и интериори (2003-2004 г.)

  • Местоположение: гр. София, ул. “Иван Вазов”

Народен театър “Иван Вазов” е необарокова сграда, построена през 1907 г. Проектирана е от виенските архитекти Хелмер и Фелнер, наречени “оперни архитекти”. Те са проектирали над 50 театъра в различни европейски градове.
Оригиналната сграда на Народния театър е реконструирана три пъти. Първо - от немския архитект Мартин Долфел след унищожителния пожар през 1923 г., за втори път от архитект Христо Бербов - през 1946 г. , след пораженията от бомбардировките по време на войната, и за последен път - през 70-те години на XX век, под ръководството на архитект Иван Томов, чиято цел е максимално да доближи (поне екстериорно) сградата до първоначалния й вид от 1907 г.

ЕКСА извърши реконструкцията на сградата на два основни етапа: I етап – гримьорните на актьорите и част от репетиционните зали; II етап – консервационно-реставрационни и художествени работи в интериор блок “Зрители”, включващ партер, фоайета и балкон, сцена, зрителна зала.

Първият етап включваше проектиране и изпълнение на ремонтни работи и обзавеждане на гримьорните и репетиционните зали. Проектът целеше постигане на максимална търпимост между съвременните технологични изисквания за обзавеждане на театралните помещения с атмосферата на старата сграда – паметник на културата. Проектът за обзавеждане е решен с модерни материали, изпълнени в цветовата гама и орнаментика на необароковия стил. Актьорите и служителите на театъра приеха новите си работни помещения с приятна изненада, като високо оцениха изпълнението, отличаващо се с професионализъм и оригиналност.

През втория етап ЕКСА извърши два основни вида консервационно-реставрационни работи. Единият вид са работите по позлатата. Позлатяването се извърши с 3500 бр. златни листчета (варак) - след възстановяване и почистване на отчупени гипсови орнаменти, почистване на профилите и орнаментите от замърсяване, прах и др. , позлатяване с варак и шлакметал върху гипсови орнаменти и дърво.

Вторият основен вид консервационно-реставрационни работи са тониране на стените и таваните. Изборът на цвета бе съгласуван със специалисти от НИПК, а боята е специална за вътрешни консервационно-реставрационни работи. Цветовете са възстановка на оригиналните цветове и са изработени в Холандия по цвят, получен по компютърен път по мостри, обработени лабораторно.


ПРЕПОРЪКА ОТ НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa