Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”

Народен театър “Иван Вазов” - София
  • Възложител: Народен театър “Иван Вазов”

  • Реконструкция, реставрация и интериори (2003-2004 г.)

  • Местоположение: гр. София, ул. “Иван Вазов”

Народен театър “Иван Вазов” е необарокова сграда, построена през 1907 г. Проектирана е от виенските архитекти Хелмер и Фелнер, наречени “оперни архитекти”. Те са проектирали над 50 театъра в различни европейски градове.
Оригиналната сграда на Народния театър е реконструирана три пъти. Първо - от немския архитект Мартин Долфел след унищожителния пожар през 1923 г., за втори път от архитект Христо Бербов - през 1946 г. , след пораженията от бомбардировките по време на войната, и за последен път - през 70-те години на XX век, под ръководството на архитект Иван Томов, чиято цел е максимално да доближи (поне екстериорно) сградата до първоначалния й вид от 1907 г.

ЕКСА извърши реконструкцията на сградата на два основни етапа: I етап – гримьорните на актьорите и част от репетиционните зали; II етап – консервационно-реставрационни и художествени работи в интериор блок “Зрители”, включващ партер, фоайета и балкон, сцена, зрителна зала.

Първият етап включваше проектиране и изпълнение на ремонтни работи и обзавеждане на гримьорните и репетиционните зали. Проектът целеше постигане на максимална търпимост между съвременните технологични изисквания за обзавеждане на театралните помещения с атмосферата на старата сграда – паметник на културата. Проектът за обзавеждане е решен с модерни материали, изпълнени в цветовата гама и орнаментика на необароковия стил. Актьорите и служителите на театъра приеха новите си работни помещения с приятна изненада, като високо оцениха изпълнението, отличаващо се с професионализъм и оригиналност.

През втория етап ЕКСА извърши два основни вида консервационно-реставрационни работи. Единият вид са работите по позлатата. Позлатяването се извърши с 3500 бр. златни листчета (варак) - след възстановяване и почистване на отчупени гипсови орнаменти, почистване на профилите и орнаментите от замърсяване, прах и др. , позлатяване с варак и шлакметал върху гипсови орнаменти и дърво.

Вторият основен вид консервационно-реставрационни работи са тониране на стените и таваните. Изборът на цвета бе съгласуван със специалисти от НИПК, а боята е специална за вътрешни консервационно-реставрационни работи. Цветовете са възстановка на оригиналните цветове и са изработени в Холандия по цвят, получен по компютърен път по мостри, обработени лабораторно.


ПРЕПОРЪКА ОТ НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa