Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

БАНКА ДСК

Банка ДСК, клон “Батенберг” - София
  • Възложител : Банка ДСК

  • Реконструкция и реновация на сграда - паметник на културата (2004 г.)

  • Местоположение: гр. София, ул. “Батенберг” №6

  • Разгъната застроена площ: 1100 м2; Разгъната площ фасади: 520 м2

Инвеститор: Банка ДСК

По задание от Инвеститора - Банка ДСК, след конкурс ЕКСА изпълни частична реконструкция, преустройство и реновация на фасадите, стълбищната клетка и помещения на банковата администрация на сградата на Банка ДСК.

Фасадата на сградата по улица “Батенберг” се оценява като елемент с висока архитектурно-художествена стойност. В пластиката на фасадата и интериора се преплитат елементи и трактовки от различни стилови направления, характерни за края на ХІХ век. Неороманска архитектурна трактовка е обвързана с детайли и решения от стиловете неокласика и сецесион. Въз основа на архитектурния си образ сградата с основание е обявена за паметник на културата от местно значение. (ДВ 40/1978 г., под №118). Входните фоайета на първи и втори етаж и стълбището към тях бяха изпълнени чрез реставрация на автентичния образ на сградата и нейните детайли. Важното архитектурно значение на дървения стълбищен парапет определи реставрацията, като начин на третирането му. Създадена бе ергономична среда за работа на служителите. Общото интериорно решение се запази и реставрира, като възстанови архитектурните детайли, за които са въведени ограниченията на паметник на културата. Дървените елементи на настилката в стълбището бяха обработени антисептично и импрегнирани. Съществуващите дървени таблени врати в помещение “Главен директор” бяха реставрирани, грундирани и лакирани. Използван бе висококачествен дъбов материал, сходен с първообраза. Дървената обшивка в същото помещение е реставрирана.

При спазване на изискванията на Инвеститора и на НИПК фасадата по ул. “Батенберг” бе реставрирана до оригиналния й облик. Лицевата повърхност бе почистена от съществуващите пластове боя и бе обработена с матова боя в съответен цвят, при затваряне на налични пукнатини. При опасност от разрушаване на даден декориран участък бе направен калъп или шаблон. По западната фасада бяха възстановени съществуващите гладки мазилки и ревизирани всички покривни обшивки по покривите над първия етаж.


ПРЕПОРЪКА ОТ БАНКА ДСК
 
Обекти на този клиент


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa