Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

"Ландшафтно-исторически парк "Градище"

Ландшафтният парк „Градище” обхваща изцяло територията на археологически паметник на културата „Праисторическо и тракийско светилище в м. Градище”, деклариран като недвижима археологическа културна ценност с категория „национално значение”. Той се локализира върху обширната територия на скалист планински рид, естествено защитен от три страни. През І хилядолетие пр. Хр. върху територията на рида е възникнало тракийско светилище. Открити са различни по тип съоръжения, свързани с религиозни обреди на тракийското население – глинени олтари, култови сгради с каменни основи и каменни оградни стени.  На различни места са установени следи от изкуствени изсичания и обработка на скалите – каменни кръгове, заравнявания, улеи, стъпки и др. Във връзка с разкритите археологически структури проектът експонира оригинално тракийско огнище „есхара“.  Работният проект е съгласуван с Министерство на културата, Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

Ландшафтният парк „Градище”  е ситуиран върху територия с площ от около 529 дка и включва рид с редица неголеми, естествено заравнени площадки, оградени с живописни скални блокове, особено атрактивни, тъй като наподобяват човешки глави, фигури на животни и птици. Изградени са екопътеки и мостове, с разположен по край тях малки обекти, създаващи комфорта на хората (беседки, пейки, заслони, огнище, тоалетни, изцяло изпълнени от дървен материал и камък, с традиционно за района покритие от „тикли“). В началото на парка е разположен туристически информационен център, зона за къмпинг и скален експозиционен комплекс „Чечки скали“, който предвид огромното геологическо разнообразие от скални видове в района, включва експонати от 25 типа, под формата на скални късове с обем 1 – 1.5 м3. Скалите са аранжирани в определена за целта площ. Вградени са табели с информация за всеки скален тип и е изградено художественото осветяване.


  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa