Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

Водните съоръжения в Музей „ЕТЪР“ ще запазят своята автентичност, автор И. Христов
Водните съоръжения в Музей „ЕТЪР“ ще запазят своята автентичност, автор И. Христов
прочети повече
Годишна награда на Съюза на архитектите в България – АРХИТЕКТОН 2020
Годишна награда на Съюза на архитектите в България – АРХИТЕКТОН 2020
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Атрактивен проект на ЕКСА за възкресяване на историческата крепост ТУИДА

(по материали от интервюта на заместник -кмета Радост Костова, публикувани във
в-к „Сливен днес и утре” на 10.09.2010 г, агенция “Фокус”- от 19.10.2010 г. и интервю на Стоян Марков, директор на дирекция „Икономическо развитие и европейски програми” в Община Сливен пред в-к „Сливен днес и утре” от 08.09.2010 г).

Проектантският екип на ЕКСА арт ЕООД под ръководството на арх. Пеев реализира идеите за пренасянето на съвремениците в отдавна отминали епохи чрез разработения проект за консервация, реставрация и експониране на ранно-византийската крепост ТУИДА в гр. Сливен. За свършената работа, намеренията и очакванията на Община Сливен разказват пред в-к „Сливен днес и утре” заместник-кмета Радост Костова и Стоян Марков, директор на дирекция „Икономическо развитие и европейски програми”. Проектът е изготвен по искане на общината, която участва с него за финасиране по програма “Регионално развитие” и очаква реализацията му да превърне местността „Хисарлъка” в атрактивен туристически комплекс.

Предвидените в проекта дейности включват реставрация, консервация на обекта и социализация на съпътстващата инфраструктура на крепостта, която се простира на площ от 42 дка. По замисъла на проектантския екип, основният акцент се поставя върху откритите до момента артефакти и детайли и тяхната консервация и реставрация, без да се нарушава археологическата им стойност. Арх. Константин Пеев с колектива си от млади и амбициозни архитекти показват за пореден път професионализма си в изготвения проект, който предполага крепостта ТУИДА да се посещава от туристите през всички годишни времена.

“Проектантите на ЕКСА арт ЕООД подходиха към работата с професионализъм, творчество и отговорност, като се съобразиха със специфичните изисквания на обекта” – се казва в издадената от Община Сливен препоръка за отлично свършената работа.

Реализацията на проекта на ЕКСА арт ЕООД ще помогне за прецизната реставрация и консервация на крепостта ТУИДА и превръщането на цялата местност „Хисарлъка” в гр. Сливен в конкурентноспособна културно-историческа атракция и за привличането на значителен брой туристи, като придаде нов облик на историческата местност и запазването на археологическия паметник за бъдещите поколения.


 


  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa