Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Атрактивен проект на ЕКСА за възкресяване на историческата крепост ТУИДА

(по материали от интервюта на заместник -кмета Радост Костова, публикувани във
в-к „Сливен днес и утре” на 10.09.2010 г, агенция “Фокус”- от 19.10.2010 г. и интервю на Стоян Марков, директор на дирекция „Икономическо развитие и европейски програми” в Община Сливен пред в-к „Сливен днес и утре” от 08.09.2010 г).

Проектантският екип на ЕКСА арт ЕООД под ръководството на арх. Пеев реализира идеите за пренасянето на съвремениците в отдавна отминали епохи чрез разработения проект за консервация, реставрация и експониране на ранно-византийската крепост ТУИДА в гр. Сливен. За свършената работа, намеренията и очакванията на Община Сливен разказват пред в-к „Сливен днес и утре” заместник-кмета Радост Костова и Стоян Марков, директор на дирекция „Икономическо развитие и европейски програми”. Проектът е изготвен по искане на общината, която участва с него за финасиране по програма “Регионално развитие” и очаква реализацията му да превърне местността „Хисарлъка” в атрактивен туристически комплекс.

Предвидените в проекта дейности включват реставрация, консервация на обекта и социализация на съпътстващата инфраструктура на крепостта, която се простира на площ от 42 дка. По замисъла на проектантския екип, основният акцент се поставя върху откритите до момента артефакти и детайли и тяхната консервация и реставрация, без да се нарушава археологическата им стойност. Арх. Константин Пеев с колектива си от млади и амбициозни архитекти показват за пореден път професионализма си в изготвения проект, който предполага крепостта ТУИДА да се посещава от туристите през всички годишни времена.

“Проектантите на ЕКСА арт ЕООД подходиха към работата с професионализъм, творчество и отговорност, като се съобразиха със специфичните изисквания на обекта” – се казва в издадената от Община Сливен препоръка за отлично свършената работа.

Реализацията на проекта на ЕКСА арт ЕООД ще помогне за прецизната реставрация и консервация на крепостта ТУИДА и превръщането на цялата местност „Хисарлъка” в гр. Сливен в конкурентноспособна културно-историческа атракция и за привличането на значителен брой туристи, като придаде нов облик на историческата местност и запазването на археологическия паметник за бъдещите поколения.


 


  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa