Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване  на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Дворец на император Константин лежи под църквата „Св. Неделя"

Голяма сграда - част от крепостта Сердика, която не е проучена, "лежи" под църквата „Св. Неделя". Някои от археолозите твърдят, че това е императорски дворец на Константин, други - термите на Сердика. Сградата е проучвана частично и сега чака разкриване - каза  ръководителят на ЕКСА архитект Константин Пеев.
В северозападния ъгъл на хотел „Шератон" се е намирал бу
левтериона или Народното събрание, където са заседавали старейшините, но е демонтиран. Булевтериона представлява една малка амфитеатрална сграда, която е с диаметър около 20 метра.
„Други части, които са разкрити, са части от инсули - жилищни сгради, които са затворени между четири улици. Една такава сграда има разкрита под днешната сграда на „Кореком" на ул. „Цар Калоян". Там дори има и мозайки, но не са открити за посетители.
В сградата на Министерство на културата има една антична базилика, която се вижда от ресторанта отстрани. Тя е добре консервирана и експонирана.
В подземието на Халите също има добре изложени археологични находки. Те бяха експонирани по времето на реставрирането на Халите", посочи експертът.
Архитект Пеев разказа, че в Сердика е имало два типа улици - едните са декумануси и са насочени от изток на запад, а другите са кардо и вървят от север на юг.
„Двата типа улици се пресичат под прав ъгъл. Така че при разкопките при метростанция „Сердика" имаше един малък декуманус и едно по-второстепенно кръстовище.
Тук на
мястото на разкопките на втория метродиаметър излезе главният декуманус максимус, който е свързвал източната порта на Сердика и Западната порта на Сердика. Това е една доста широка улица от 7-8 м., с каменни блокове.
В момента се работи по археологията, изготвят се
проекти за експониране, временното преместване и съхранение. Мисли се върху възможността тези открития да могат да бъдат върнати и експонирани върху Станция №8 на метрото" - каза още арх. Пеев.

Статия: "Money.bg" , 22.06.2010

 


  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa