Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

 Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
Обновеният РЕМО „Етър“– Габрово беше представен от кмета на града
прочети повече
Откриха ремонтираната Художествена галерия
Откриха ремонтираната Художествена галерия "Жорж Папазов" в гр. Ямбол по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Дворец на император Константин лежи под църквата „Св. Неделя"

Голяма сграда - част от крепостта Сердика, която не е проучена, "лежи" под църквата „Св. Неделя". Някои от археолозите твърдят, че това е императорски дворец на Константин, други - термите на Сердика. Сградата е проучвана частично и сега чака разкриване - каза  ръководителят на ЕКСА архитект Константин Пеев.
В северозападния ъгъл на хотел „Шератон" се е намирал бу
левтериона или Народното събрание, където са заседавали старейшините, но е демонтиран. Булевтериона представлява една малка амфитеатрална сграда, която е с диаметър около 20 метра.
„Други части, които са разкрити, са части от инсули - жилищни сгради, които са затворени между четири улици. Една такава сграда има разкрита под днешната сграда на „Кореком" на ул. „Цар Калоян". Там дори има и мозайки, но не са открити за посетители.
В сградата на Министерство на културата има една антична базилика, която се вижда от ресторанта отстрани. Тя е добре консервирана и експонирана.
В подземието на Халите също има добре изложени археологични находки. Те бяха експонирани по времето на реставрирането на Халите", посочи експертът.
Архитект Пеев разказа, че в Сердика е имало два типа улици - едните са декумануси и са насочени от изток на запад, а другите са кардо и вървят от север на юг.
„Двата типа улици се пресичат под прав ъгъл. Така че при разкопките при метростанция „Сердика" имаше един малък декуманус и едно по-второстепенно кръстовище.
Тук на
мястото на разкопките на втория метродиаметър излезе главният декуманус максимус, който е свързвал източната порта на Сердика и Западната порта на Сердика. Това е една доста широка улица от 7-8 м., с каменни блокове.
В момента се работи по археологията, изготвят се
проекти за експониране, временното преместване и съхранение. Мисли се върху възможността тези открития да могат да бъдат върнати и експонирани върху Станция №8 на метрото" - каза още арх. Пеев.

Статия: "Money.bg" , 22.06.2010

 


  •   Няма добавени коментари за тази статия
Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa