Eksa
Eksa
  Начало Eksa Новини Eksa Услуги Eksa Обекти Eksa Клиенти Eksa Отзиви Eksa Контакти EN Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa
Eksa

ЕКСА

ЕКСА АД е сертифицирана по:
ЕКСА АД е вписана в Централен Професионален Регистър на строителя на Камара на Строителите в България за изпълнител на следните дейности:
ЕКСА АД членува в:

Новини

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
прочети повече
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
Тържествено откриване на къщата-музей „Хр. Смирненски“ по проект на ЕКСА АД
прочети повече
вижте всички новини

ЕКСА Търсене

Търси
 

Археологът проф. Овчаров и арх. Пеев, изпълнителен директор на ЕКСА АД, откриват реставрирания средновековен център в близост до Перперикон

Реставрираха средновековен център на Източните Родопи край Перперикон, в-к Строителство имоти, 9-15.11.2009, стр.16

Реставрираният археологически комплекс Ахридос, намиращ се на 2 км от Перперикон, вчера бе представен официално от археолога Николай Овчаров и архитект Константин Пеев, изпъл.дир на фирмата, изпълняваща консервационно-реставрационните работи - ЕКСА АД. Комплексът представлява областен център, в който се е помещавала администрацията, управлявала Източните Родопи в периода 9-12-и век.

Работата по обекта е започнала през 2001 г., след като теренът е бил подложен на жестоки иманярски нашествия. Сред уникалните находки са над 100 оловни печата от Средновековието, между които десет на високопоставени чиновници и четири - на епископи.

Според археолога Овчаров между областния център и Перперикон е имало връзка, като в този период Перперикон е представлявал просто бойна крепост, а в Ахридос се е помещавала управата на района. Сред реставрираните обекти е уникална християнска трикорабна базилика, която някога е била богато украсена с мрамор. Имало е и два параклиса - един на север, а друг на юг, като в единия от параклисите е намерена гробница, в която са погребвани свещеници. Открит е и акропол, където са били погребвани знатни граждани - за това говорят намерените там накити и монети.

По думите на Николай Овчаров това е първият подобен център, откриван в пределите на Византийската империя. Той е съществувал до 12-и век, след което е изоставен. При разкопките на центъра са намерени уникален сребърен ключ от съкровищницата на областния център и бронзов кръст - реликварий, който се пази в църквата "Св. Богородица" в Кърджали. В реставрацията на обекта са вложени 250 000 лв., осигурени по програма ФАР.
автор: Илияна Илиева


 •   отговор на Ваня Петкова

  Предстои още много работа на реставраторите от ЕКСА АД и очакваме, че този паметник на културата от национално значение няма да бъде забравен и ще продължат реставрационно-адаптационните дейности по него.

  ЕКСА администратор, 26-03-10 09:05:35

 •   отговор на Иван

  Реставраторите на ЕКСА АД направиха частично разкриване на стария римски път до Клисе Баш.

  ЕКСА АДМИНИСТРАТОР, 26-03-10 09:00:02

 •   Перперикон

  Добре е, че тази фирма, специализирана в реставрация и адаптация на паметницина културата, работи по този обект. Стигнаха ли средствата по този проект?

  Ваня Петкова, 18-03-10 15:52:31

 •   Перперикон

  Посетих Перперикон преди 3 години. Много е интересно и вълнуващо. Трябва да се направи още по социализацията на обекта и се радвам, че се работи по това.

  Радка Пенчева, 18-03-10 14:23:17

 •   Perperikon

  Разкрит ли е римски път до Клисе Баш?

  Ivan, 15-12-09 13:05:11

Прибави коментар


назад
Eksa
Eksa
English version WebDesignBG         © ЕКСА АД - Всички права запазени
Eksa